علائم راهنمایی و رانندگی قسمت اول

 پلیس و راهنمای خود باشید:

مطالب زیر برای کسانی که دارای گواهینامه رانندگی هستند و همچنین داوطلبان دریافت گواهینامه بسیار مفید است. با دانستن علائم مفهوم و علایم بیشتر پلیس و راهنمای خود در رانندگی باشید.

متاسفانه در تمامی آموزشگاهها و کتابها اکیداً به داوطلب توصیه می‌شود که نام تابلوی ذکر شده در کتاب را عیناً حفظ کنند بدون اینکه از تفسیر بعضی از علایم آگاه باشند. (مثلا از گفتن نام " ورود ممنوع" خودداری کنند و بجای آن حتماً باید بگویند " عبور ممنوع" ولی از مفهوم آن صحبتی نمی‌شود).

رانندگان در کشور ما پس از اخذ گواهینامه رانندگی در حین رانندگی در جاده و خیابان متوجه علائمی می‌شود که اصلاً در هیچ کتاب و سایتی نیامده (حتی در سایت نیروی انتظامی) و دچار سردرگمی میشوند!

بنده بعد از کلی تحقیق و جمع‌آوری اطلاعات از علایم راهنمایی و رانندگی کشورهای مختلف تصمیم گرفتم که برای سایر هموطنانم در مورد آن دسته از علایمی که در کتابها به آن اشاره نشده است و یا اینکه متوجه مفهموم این علایم نمی‌شوند توضیحاتی ارایه نمایم البته بعد از چند سال امروز اولین مطلب را انتشار دادم.

چون مطالب زیاد است به مرور تابلوها را برای شما تشریح می‌کنم. از کلیه عزیزانی که توضیحات بیشتری در این مورد دارند درخواست می‌کنم حتماً نظر خودشان را به من اعلام کنند.

یادآوری:

علائم راهنمایی و رانندگی بین المللی، علایمی هستند که در تمام کشورهای یک مفهوم و تفسیر را دارد ولی علاوه برآن هر کشوری می‌تواند بسته به نیاز خود علایم خاصی را در سطح کشور خود معرفی نمایید (مثلا محل تابلوی محل حرکت قورباغه نیز وجود دارد)

 طبقه‌بندی علایم راهنمایی و رانندگی:

همانطور که اکثر شما عزیزان میدانید در علایم راهنمایی و رانندگی از سه شکل مثلث، دایره و مستطیل استفاده می‌شود:

1- تابلوهای مثلثی شکل خطر و اخطار دهنده . (در بعضی موارد مستطیل شکل)

به راننده اخطار داده می‌شود اگر رعایت نکنید ممکن است خطر یا مشکلی بعداً برای شما بوجود آید و در صورت وقوع هر حادثه‌ای خودتان مقصر هستید نه جاده، پیچ و ... . البته در این گروه تابلوهای مستطیل شکلی نیز وجود دارد که از خطوط قرمز رنگ استفاده شده است که بعداً توضیح داده خواهد شد.

2- تابلوهای دایره‌ای شکل بازدارنده و حکم کننده.

 راننده باید از این علایم اطاعت بدون چون و چرا داشته باشد و عدم رعایت آن مشمول جریمه خواهد شد و همچنین ممکن است عواقب بسیار خطرناک و جبران ناپذیری برای راننده و سرنشینان رخ دهد.

3- تابلوهای مستطیل اخباری (خبر دهنده).

 به راننده فقط در مورد مطلبی اطلاع رسانی می‌شود که درمورد آن آگاهی داشته و تصمیم لازم را بگیرد.

اگر فرق و مفهوم شکل این 3 تابلو را متوجه شده باشید تقریباً نیمی از مسائل خود را حل نموده‌اید! و میدانید که در برخورد با تابلویی آیا باید به مسیر ادامه دهید یا توقف و یا تغییر مسیر دهید.

1- آیا میدانید اختلاف دو تابلوی زیر چیست؟ 

    

شاید فکر کنید که هردو تابلوی خطر (قبلا اشاره شده بود که تابلوی خطر مستطیل شکل نیز وجود دارد) با نام " تقاطع جاده و راه‌آهن نصب در 2۰0 متری" هستند ولی اشتباه است. تابلوی اول را در جاده هایی که خطوط راه آهن وجود ندارد نیز میتوانید ببینید! کمی بیشتر دقت کنید!

جواب:

اگر کمی با دقت به دو تابلو نگاه کنید می‌بینید که ضخامت قرمزی مورب در تابلوی اول بیشتر از تابلوی دومی است. این تابلو با نام  تابلوی مانع تعریف می‌شوند ((Obstruction marker که 3 نوع از این علایم داریم داریم ولی قبل از معرفی آنها به مفهوم این تابلو می‌پردازیم:

مفهوم تابلو:

این تابلو در لبه یا نزدیک یک مانع نصب می‌شود. جهت مورب قرمز رنگ جهت حرکت راننده را بیان میکند تا با مانع برخورد نکند.

تابلوی شماره 1: 

تابلوی شکل فوق در سمت راست مسیر خود خواهید دید. (جهت مورب قرمز به سمت چپ است)(جهت حرکت رانندگی در ایران از سمت راست برخلاف کشورهایی مثل انگلستان/استرالیا/ ژاپن است)

و برای عدم برخورد به مانع به سمت راست منحرف نشوید و با احتیاط و حفظ فاصله از لبه مسیر خود حرکت نمایید. 

تابلوی شماره 2: 

تابلوی شکل فوق را در سمت چپ مسیر خود خواهید دید. (جهت مورب قرمز به سمت راست است) 

تابلوی شماره 3: 

تابلوی شکل فوق نیز ترکیبی از دو تابلوی فوق است و مفهوم آن این است که برای عدم برخورد با مانع باید از چپ یا راست مسیر خود حرکت نمایید.

توضیح بیشتر: عزیزانی که در بزرگراههای تهران حرکت کرده‌اند حتما به مسیری که بزرگراه به دوشاخه تقسیم می‌شود برخورد کرده‌اند (فرض نمایید مسیر مستقیم به شمال شهر و مسیر دوم به سمت شرق می‌باشد) درست در محل انشعاب دو بزرگراه از این تابلو استفاده می‌شود.

نکته 1:

در روی مسیر جاده نیز از علایم فوق استفاده فراوان می‌شود یعنی با رنگ سفید روی مسیر خطهای مورب کشیده می‌شود که همان مفهوم بالا را دارند.

نکته 2:

اگر جایی مشاهده کردید که مثلاً تابلوی شماره 1 را بجای سمت راست مسیر در سمت چپ نصب نموده‌اند شک نکنید که اشتباه نصب شده! (خودم چندین نمونه دیده‌ام هرچند رعایت نصب درست علایم راهنمایی و رانندگی در تهران بیشتر از سایر استانها رعایت می‌شود) 

2- آیا میدانید تابلوی زیر چه نام دارند و مفهوم آن چیست؟ 

نام این تابلو  تابلوی (نشان/ علامت) وی شکل (V) روی پیچ Chevron markers on curves نام دارد.

مفهوم: جهت فلش مسیر حرکت را به شما نشان میدهد.

این تابلو فقط باید سر پیچ استفاده شود (گاهی مشاهده شده که در مسیر مستقیم استفاده شده است!)

اگر پیچ جاده به سمت راست است این تابلو را در سمت چپ مسیر شما نصب میکنند بطوریکه اگر مثلا در بزرگراه حرکت می‌نمایید روی گارد وسط بزرگراه و رو به دید راننده و اگر در جاده‌های دو طرفه حرکت میکنید در شانه خاکی مسیر مقابل و رو به دید راننده خواهد بود(شکل زیر): 

 

اگر پیچ جاده به سمت چپ باشد این تابلو را در سمت راست مسیر شما نصب می‌کنند(مانند شکل زیر):

 

 

البته این نکته رو هم اضافه کنم که این علایم بصورت چند تایی در مسیر به فواصل مساوی نصب می‌گردند و هیچ وقت یک تابلو به این شکل را روی پیچ نمی‌بینید.

 

من را از نظراتتون بی نصیب نگذارید. متشکرم